2012年1月19日星期四

炒iPhone必備 Apple Store Checker - 開賣喇免費版

#18/JAN/2012 Update!!! - 支援Smartone iPhone 4S - 儲值咭組合。
有很多人要求我做埋Smartone,其實唔難....可能本身不是眼紅者,所以再改版既意慾不大。但現實中又有同事要求,咁即管支援埋Smartone喇。
新版本0.03使用方法都是一樣,但Smartone部份要等到真正開賣才知道Work唔Work,不過我估問題不大的。
另外Fix埋如果冇Network Connection時,會誤報iphone開賣的問題。

上星期首次投入炒賣iPhone行列,第一次感覺到炒iPhone那種不勞而獲的快感。
之後上網試試找有沒有程式可以長時間監察Apple Store,一有iPhone開賣就通知自己。

點知原來好多程式都係手機版,仲要收錢,都有唔少人買,有幾千個水魚,我即時心諗:(嘩~早知我早o的寫喇~)
Android Market : https://market.android.com/search?q=%E9%96%8B%E8%B3%A3&c=apps
App Store : http://itunes.apple.com/hk/app/id468658936?mt=8

呢句說話並不是馬後炮,我即使不是長時間在Apple Store打躉,但略有Web開發水平,而又懂得用Firebug之類的Debugger,花一點時間去分析一下Apple Store網頁就可以。

其實我有幾個想法係可以檢查Apple Store開賣情況,(以下內容含一點技術成份)

1. 用WebClient把Apple Store的頁面整個下載,如果字串長度有所變更,就進行通知。但這個方法有一定的誤中率。
2. 跟(1)一樣,下載網頁,不同的是偵測一下開賣時的綠色Checkout按鈕是否存在。但我沒有實行過,因為我寫這個Apple Store Checker時,沒有開賣,根本不知道那個按鈕的HTML含有什麼,是圖還是CSS3都不知道,但理論上是可行而且準確的。
3. 這個方法就是我程式使用的,直接模擬按下購買iPhone時的按鈕。當按下iPhone按鈕後,如果你用Firebug或類似IE Developer Tool監察Network活動時,你會發現Browser會Request一條URL,這條URL回應的內容已經十分明顯,如下圖。

20111221_171602_2-t.jpg

所以我要做的事十分簡單,只需要下載這個JSON字串做檢查已經可以,連deserialize那Json都不用。因為字串含有"暫無供應",那已不需要再問吧。

這個聖誕就送給各炒家一個程式,不用眼紅人了。
這個程式原理就如上述所說,不過我加入Timer每60秒做自動檢測,如果開賣的時候,那就大件事了。
右下角會有Notify彈出,程式本身都有Alert Window彈出,你不用怕會走漏眼。

程式本身開啟後會有一個藍色蘋果圖示在Windows右下方,點擊就可以開啟主畫面。而裡頭的Debug Mode其實是給我使用,Debug Mode是可以修改Json網址的,但不建議修改,除非有一天Apple Store把網址改了。
20111221_173517_4-t.jpg20111221_173431_3-t.jpg

原理,程式,用法就是這麼簡單,不要再花錢買那些App了。
Apple Store Checker下載網址 : http://dl.dropbox.com/u/19160547/Files/AppleStoreChecker.zip

#24/12/2011 Update
今天的流量嚇了一嚇,多了千多人到來,原來是高登眾巴打的捧場
而今天我自己終於都實際試驗到這程式,因為寫的時候到今天為止都沒有開賣,但今天早上10:10分左右,程式彈Pop-up,立即叫全公司所有人狗沖上Apple Store,証明程式是Work的。
但發現原來Apple Store是有配額制度。因為我的電腦和另外兩個同事的電腦,無論程式本身或實際上Apple Store都有不同的情況。

我自己在10:10am (左圖) 收到程式通知,上Apple Store,整個Checkout過程很快。同事A和同事B,遲過我上Apple Store幾分鐘,但奇怪的是程式沒通知,上Apple Store都是顯示未有得賣。
他們Clear Browser的Cache/Cookie,轉IE/FireFox/Chrome都是一樣。直到10:30am (右圖),他們才出現購買綠色按鈕。
所以我懷疑不只電話本身數量有限,而Apple Store是分批給人購買,並不是一開賣就全香港人都可以買到。
最後我仲發現自己打錯字,打左34GB...
20111224_ips4_sell_2-t.jpg20111224_ips4_sell_1-t.jpg

同埋我岩岩睇Post,話大陸人寫Bot Check埋係咪開賣,開賣仲自己買埋機,係就係有,
但係話"搵好多錢請左幾個精英編寫員黎寫",未免太誇張喇。
20111224_010424_7-t.jpg

其實呢o的Bot你地都可以寫到。
一般做Web Development或SQA既人,除左UnitTest呢類較Formal既測試,仲會有一樣o野,
你可以叫做WebTestAutomated Test。(較正確解說,自己上Google睇下係乜)
呢類Test正正就係可以做到自動檢查開賣,在某條件下,自己Click條Link,填埋Credit Card info等等。但當然寫呢類Test唔係o野少。
但Firefox就有一個叫iMacro既Extension俾你簡化做類似既事。其實Chrome都有,不過Chrome果個好Kai。
iMacro可以Load External Javascript去做Checking,網頁上既控制,當然有條件式Retry/Loop。

雖然我唔知大陸果款係點,但呢類都係Bot既一種。亦可以幫你地慳水慳力,我都想有條大水喉搵我寫個咁既o野。

33 則留言:

  1. 雖然我冇炒賣iphone,但係都多謝大大 share的舉動。 :hoho:

    回覆刪除
  2. Thank you, 之前我直接係 firefox 內用 plugin 去檢查開賣情況
    但檢查不到 "預訂" 網的開賣情況, 因為會 time out

    請問可以打做一個程式, 檢查 "預訂" 網的開賣情況嗎 ?

    回覆刪除
  3. 有冇得set 會響啊? :adore:

    回覆刪除
  4. 我自己整個就用緊第一種方法...........然後去某個位置check "暫無供應"字句, 出現就即係冇開賣 :bomb: :bomb: 幾低B...........
    試緊改落android到 :devil:

    回覆刪除
  5. 多謝你 :good: :good: :good:

    回覆刪除
  6. 可以的,睇下過一兩日假期內,整個新版本有響聲.

    回覆刪除
  7. Android有Free App做的.不過講真,如果佢每分鐘咁Check一次,都幾食電.

    回覆刪除
  8. 我仲係炒機新手,預訂網址係??

    回覆刪除
  9. http://www.apple.com/hk/retail/iphone/

    回覆刪除
  10. 可唔可以加入smartone checker?
    http://i4s.smartone.com/jsp/iPhone4S/tchinese/bundlepack.jsp
    thx

    回覆刪除
  11. Tks for sharing... I'm looking for Amy checker n ur page really helps. Keep up gd work

    回覆刪除
  12. 大大 你有無可能整埋網上開賣自動登入ID 同打PW 信用卡個D programm

    回覆刪除
  13. 試下得唔得先,多謝分享 :hoho:
    買到既一定會sponsor :good:

    回覆刪除
  14. btw點解會有error既?禁手動檢查會有error@@

    回覆刪除
  15. 似係Smartone條link 問題

    回覆刪除
  16. 搞掂! Fix左Bug! Download多一次~~

    回覆刪除
  17. 個timer可唔可以自己set? :hehe:

    回覆刪除
  18. 點解我desktop版從來未試過有貨既 :frown:

    回覆刪除
  19. how's work? why mine the link of SMT is blank??

    回覆刪除
  20. 一開就自己熄左, 唔WORK

    回覆刪除
  21. 回覆
    1. 冇Lu~ IPhone 5, 新IPad都冇乜水位.

      刪除
  22. 達MiNG..你用VB寫?

    回覆刪除
  23. 回覆
    1. 好大機會,但起第一水出現之前係冇乜可能.
      因為版面唔同,拎既data,版面既組織都未知, 估算有貨同冇貨既分別,暫時係唔可能.
      所以我對而家Hkgolden放既Bot係咪真係work係有保留.

      刪除
    2. 哈哈,咁十九號搏下啦唯有,等你啊haha

      刪除
    3. 更新了,不過使用上較有難度.

      免安裝Javascript版Apple Store iPhone 6 開賣Bot
      http://tatmingstudio.blogspot.hk/2014/09/javascriptapple-store-iphone-6-bot.html

      刪除
    4. 你好, 我下載左你的2012 年 的apple-store-checker的程式, 唔小心開左之後, 佢不斷係window彈4s開賣message, 我又搵唔到你個程式係咪裝左係我部機度, 請問點解決??

      刪除